Najpogostejše finančne napake do 35. leta

financne napake do 35 triglav skladi v2

Preverite, katerim napakam pri upravljanju z denarjem se želite izogniti v svojih tridesetih.

Skoraj vsakdo je imel kakšen finančni spodrsljaj, ko je bil mlad, ampak nekatere napake se pojavljajo pogosteje kot druge. Na seznam smo uvrstili 7 najbolj razširjenih finančnih napak do 35. leta.

1. Življenje, ki si ga ne morete privoščiti

Imate avto, ki ga komaj odplačujete in se bojite vsake rdeče lučke na armaturni plošči, ker veste, da boste težko poravnali znesek popravila? To je samo eden izmed primerov, kako je videti življenje, ki si ga ne morete privoščiti.

Bistvo finančne stabilnosti je živeti življenje v okvirih svojih finančnih zmožnosti. Ne primerjajte se s premožnimi prijatelji ali znanci, ki zapravijo 200 € za večerjo v dragih restavracijah, če je to za vas prevelik finančni zalogaj. Poleg zapravljivih navad sem sodijo še previsoka najemnina ali nakup predrage nepremičnine, drag avto, luksuzne počitnice …

Zagotovo pa boste do uvida, kje zapravite preveč, prišli tudi sami z naslednjo točko.

2. Pomanjkanje nadzora nad stroški

Ko želite varčevati, je ključno, da veste, koliko denarja imate na razpolago in koliko ga potrošite. Začnite s spremljanjem izdatkov v enem mesecu, da prepoznate vzorce, kam gre večina vašega denarja (in kje lahko mimogrede prihranite). Tako boste bolje razumeli, koliko prihrankov lahko daste na stran in kako hitro boste dosegli svoje zadane cilje.

Ne skrbite, če se izkaže, da vam vsak mesec ostane le 50 €. Tudi z majhnimi zneski lahko dosežete velike cilje – potrebujete le pravi načrt. Več o tem, kako varčevati in vlagati z malo denarja.

3. Odlašanje z varčevanjem za pokojnino

Želite živeti življenje zdaj, s pokojnino pa se boste ukvarjali pozneje? Ta miselnost vas lahko v tem trenutku nagradi z brezskrbnostjo, a vas hkrati oropa stabilnih in finančno varnih zrelih let.

Če izberete eno izmed donosnih oblik varčevanja za pokojnino (npr. vzajemni skladi za dolgoročno vlaganje), lahko ustvarite ogromno razliko, če začnete varčevati pri 30. letu starosti v primerjavi z začetkom varčevanja pri 45. letu starosti. Za ponazoritev si oglejte nekaj praktičnih primerov, kako čas varčevanja vpliva na končni znesek.

4. Kdo potrebuje finančne cilje?

Finančni cilji vam lahko služijo kot sopotnik na poti do uresničitve vaših življenjskih želja. A če jih nimate, lahko hitro zaidete in denar začnete zapravljati za druge namene.

5. Konzervativno varčevanje

Če imate do 35. leta že prihranjenega nekaj denarja, se vam lahko zdi, da ste na dobri poti in da ste se uspeli izogniti napačnim potezam pri upravljanju denarja. Vendar premislite še enkrat. Ste izkoristili vse priložnosti, da ustvarite največ, kar lahko s svojim denarjem? 

V primeru, da prihranke trenutno hranite doma, na banki ali v depozitih, se seznanite z ostalimi možnostmi, ki vam lahko prinesejo večje donose. Poskrbite, da svoje prihranke razdelite v različne oblike varčevanja, da jih kar najbolje zaščite.

6. Brez načrta za slabe čase

Mnogi začnejo v tridesetih letih živeti svoje polno življenje, zato se ne želijo ukvarjati z mislijo na bolezni, finančne prepreke, okvare v stanovanju ali hiši … Vendar tovrstna neprijetna presenečenja se dogajajo ne glede na to, ali razmišljamo o njih ali ne.

Zato je pomembno, da ste v vsakem trenutku pripravljeni na situacije, ki od vas zahtevajo hitro reakcijo in višje finančne zalogaje. Odkrijte finančno rezervo in kako jo učinkovito zasnovati v svojem (osebnem, partnerskem ali družinskem) proračunu.

7. Kredit ali kreditna kartica nista rešitev

Živimo v času instant potrošništva – hitra hrana, hitra moda, hitra dostava, hitri krediti in hitri nakupi s kreditno kartico! Pri marsikateri izmed naštetih “rešitev” pa se kmalu izkaže, da ima številne slabosti. V primeru kreditnih kartic in kredita gre predvsem za visoke obresti in dodatne stroške, zaradi katerih močno preplačamo vsak nakup. To ne pomeni, da se nikoli ne smete poslužiti teh dveh finančnih instrumentov, temveč le dobro pretehtajte, ali se vam splača.

Hkrati se vam lahko zgodi, da boste s kreditno kartico hitreje plačali, kot bi premislili, ali gre res za smotrn in premišljen nakup. Če za svoj cilj varčujete 3 do 5 let, boste že prej prišli do spoznanja, da dragega fotoaparata ali cestnega dirkalnega kolesa pravzaprav ne potrebujete in boste lahko prihranke usmerili drugam. Pri odplačilu kredita ali dolga na kreditni kartici te možnosti nimate.

Napake niso nič drugega kot lekcije, kaj lahko naredimo bolje

Če ste šli čez seznam in naredili kar nekaj kljukic pri napakah, se vam lahko porajajo skrbi, da so upi o finančni svobodi in prihrankih že izgubljeni. Mogoče res ne boste v nekaj letih dohiteli tistih, ki varčujejo celo svoje življenje ali so v družbi znani po preudarnem ravnanju z denarjem.

Ampak to še zdaleč ne pomeni, da ne morete spremeniti svojih dosedanjih praks in začeti z boljšimi navadami, ki vam bodo prav tako zagotovile uresničitev življenjskih ciljev.

Finančni svetovalci vam lahko pomagajo narediti načrt za prihodnost

Včasih so začetki najtežji del poti. Zato je dobro, če za učinkovitejše opuščanje zgrešenih navad razvijete nove in boljše navade, ki vam bodo pomagale, da bolje zasledujete svoje finančne cilje.

Pri varčevanju in ustvarjanju donosne prihodnosti se je kot ena izmed najučinkovitejših tehnik izkazalo redno varčevanje – ne glede na višino zneska. Pomembno je, da ste pri varčevanju dosledni in vsak mesec dajete na stran določen znesek. Če imate visoko raven discipline, lahko sami nakazujete denar na varčevalni račun, sicer pa vam priporočamo, da sklenete varčevalni načrt. Gre za eno izmed najbolj zanesljivih načinov dolgoročnega varčevanja.

Pri pripravi varčevalnega načrta je dobro, da se obrnete na nekoga, ki se spozna na najučinkovitejše varčevalne taktike, ki ne bodo vplivale na vašo kakovost življenja. Če v svojem krogu prijateljev ali sorodnikov nimate usposobljenih finančnih strokovnjakov, lahko personalizirani varčevalni načrt za vas izdelajo naši finančni svetovalci.

Priprava načrta je brezplačna – vse, kar morate narediti, je oddaja obrazca na spodnji povezavi. To je vaš prvi korak v boljšo prihodnost.

Personaliziran varčevalni načrt