Tor 12 Okt 2021

Facebook med žvižgači in routerji

Zadnji mesec je delnici velikana družabnih omrežij odnesel kar 12 odstotkov vrednosti.

Za Facebookom je težek teden. Najprej se je visoka uslužbenka v sektorju za obdelavo podatkov Frances Haugen javno izpostavila kot žvižgačka, ki je razkrila težave ameriškega konglomerata pri zagotavljanju varnosti osebnih podatkov uporabnikov platforme.

V torek je o tem tudi uradno pričala pred komitejem ameriškega senata. Najbolj skrb vzbujajoče je verjetno dejstvo, da naj bi po pripovedi Haugenove Facebook zavestno dajal prednost rasti podjetja, namesto da bi aktivno reševal težave, povezane z zasebnostjo uporabnikov, ki so jih inženirji že večkrat izpostavili.

The Wall Street Journal nazorno poroča, da naj bi interna raziskava Facebooka pokazala, da so se samomorilska nagnjenja v segmentu mlajših žensk, ki redno zahajajo na instagram (ta spletna stran oziroma aplikacija je članica skupine Facebook) zvišala za skoraj 14 odstotkov v primerjavi s kontrolno skupino. Prav tako je skoraj tretjina iste skupine mlajših žensk poročala, da se po redni uporabi instagrama počutijo manj zadovoljne z obliko lastnih teles. Posledično jih veliko trpi zaradi anksioznosti in depresije.

Po pričevanju Haugenove je vodstvo Facebooka najprej popolnoma prezrlo omenjeno poročilo, pozneje pa celo uvedlo spremembe algoritma, ki bi povečale zadrževanje ranljivih skupin na platformah skupine Facebook. Poleg tega naj bi algoritem celo namerno oglaševal osebam, mlajšim od 13 let, čeprav naj bi bili vsi uporabniki Facebookovih platform starejši. Haugenova je še dodala, da je bil v njeni karieri Facebook njen najmanj etični delodajalec (v preteklosti je bila zaposlena tudi pri Googlu, Yelpu in Pinterestu).

Vodstvo Facebooka so poleg žvižgačke prejšnji teden pretresle tudi tehnične težave. V torek so bile vse spletne strani ter aplikacije skupine Facebook več ur nedostopne. To je bila najdaljša tovrstna težava skupine od leta 2008, ko je Facebook imel »le« okoli 80 milijonov uporabnikov (danes jih ima več kot tri milijarde).

Kombinacija tehničnih težav ter kritike na račun etike družbe so na začetku tedna negativno vplivale na vrednost delnice tega ameriškega giganta. V ponedeljek je vrednost delnice padla za več kot pet odstotkov. To je močno udarilo po žepu tudi največjega posameznega lastnika ter predsednika uprave Marka Zuckerberga, ki je v enem dnevu izgubil več kot šest milijard evrov.

Zanimivo je tudi, da je od 13. septembra, ko je The Wall Street Journal začel objavljati »The Facebook Files«, ki temeljijo na pričanju Haugenove, Facebookova delnica izgubila dvanajst odstotkov svoje vrednosti. V tem obdobju se je tudi vrednost indeksa Nasdaq znižala za skoraj pet odstotkov, kar hkrati kaže na trenutno relativno šibko stanje celotnega segmenta ter ne nazadnje tudi pomena Facebooka znotraj tega. A vendar je tu vredno poudariti, kako soliden je Facebook.

Poleg glavne spletne strani, ki jo uporablja že skoraj polovica Zemljanov (in je leta 2020 imela več kot 84 milijard dolarjev prihodkov iz oglaševanja), je skupina zelo močna tudi v drugih socialnih omrežjih (instagram), vodilna v kategoriji instantnih sporočil (whatsapp) ter močna v panogi videoiger (oculus VR). Poleg tega ima celotna skupina zelo veliko znanja o perspektivnih industrijah, kot sta umetna inteligenca in blockchain. Posledično je kljub trenutnim razmeram Facebook še vedno zanimiva investicija za vsakega vlagatelja.

 

Avtor: Erik Scheriani, analitik na področju analiz, Triglav Skladi

 

Objavljeno v: Delo, datum: 9. 10. 2021

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS september 2021

Preberite poročilo