Pon 2 Okt 2017

Bi ameriška davčna reforma lahko oživila inflacijo?

Načrti ameriške administracije, da bo znižala obdavčitev dobičkov podjetij, ki trenutno znaša 35 odstotkov, so pripomogli k pozitivnemu razpoloženju na delniških trgih.

Nasprotno je vrednost ameriških državnih obveznic padla, saj je njihova donosnost, ki je obratno povezana s tečajem, zrasla na večmesečni vrh. Tako je bila v četrtek donosnost 10-letnih ameriških državnih obveznic Treasuries skoraj 2,35 odstotka, medtem ko je bila še na začetku tega meseca le 2 odstotka.

Kot vse kaže, bi ameriški predsednik Donald Trump zdaj želel znižati obdavčitev na 20 odstotkov, čeprav je pred volitvami obljubljal celo 15-odstotno davčno stopnjo. Investitorji vedno bolj verjamejo, da bi znižanje davčne stopnje, četudi manjše, prispevalo k rasti ameriškega BDP, ki bi zaradi reforme lepo rasel tudi prihodnje leto. To bi pomenilo, da bi bila ekonomska ekspanzija ZDA, ki traja vse od velike krize leta 2009, ena najdlje trajajočih v zgodovini. Ob predvideni davčni reformi se vseeno poraja vprašanje, ali bi ta davčna reforma zares povečala gospodarsko rast, saj je trenutna izkoriščenost proizvodnih zmogljivosti zelo visoka. Prav lahko bi se zgodilo, da bi zaradi tega prišlo do povišanja inflacije, in to ne zgolj do 2 odstotkov, ampak tudi krepko čez. Posledica tega bi bila veliko bolj restriktivna monetarna politika ameriške centralne banke Fed z več dvigi obrestnih mer, ki umirjajo gospodarsko rast.

Pomembno je tudi poudariti, da bodo morale ZDA do sprejetja davčne reforme preseči še nekaj ovir, pa čeprav so zdaj republikanci zelo odločeni, da do konca leta spravijo pod streho vsaj eno pomembno reformo. Ameriške investicijske banke so zato pri napovedih previdne, saj pričakujejo, da bodo na koncu znižanja davkov nižja od napovedanih in bodo predvsem povečala naložbe v finančne instrumente, in ne v investicije ter porabo.

Po objavi napovedi znižanja davkov je tako v sredo največ pridobil sektor financ, in sicer skoraj 1,5 odstotka, saj nanj pozitivno vpliva tako višja gospodarska rast kot višja inflacija. Več kot 1-odstotno povišanje tečajev je v sredo izkazal še sektor IT, ki se je letos s 26-odstotno rastjo izkazal za najdonosnejšega med vsemi sektorji.

Avtor: Radivoj Pregelj, Triglav Skladi

DNEVNIK, STR. 33, 30.9.2017, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

   Zapri

   Želim izvedeti več

   To prevent automated spam submissions leave this field empty.

   Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

   Strokovni prispevki

   Pripravljanje terena za normalizacijo monetarne politike

   Preberi več