Pon 24 Jul 2017

IT-SEKTOR Z REKORDNIMI VREDNOSTMI

Ne le da najpomembnejši ameriški indeks S&P 500 dosega rekordne vrednosti, tudi sektor informacijske tehnologije je pri rekordnih vrednostih.

Nove rekorde sta dosegla tako indeks Nasdaq Composite, ki vključuje vse tehnološke delnice, pri 6.385 točkah kot indeks velikih tehnoloških podjetij S&P 500 IT pri 992 točkah. Prav zadnji indeks je z rastjo, ki je od začetka leta znašala kar 22,9%, presegel rekordno vrednost iz leta 2000 pred pokom internetnega balona. Nasdaq Composite pa je od začetka leta v dolarjih izkazal 18,7% rast.

Trenutno se rast tečajev pri tehnoloških delnicah vseeno zelo težko primerja s tisto izpred 17 let, saj se je v vmesnem obdobju veliko spremenilo. Predvsem so se spremenili poslovni modeli, kjer imajo ta podjetja ne samo trdne prihodke in dobiček, temveč je sedaj prisotna prav njihova velika rast, najvišja med vsemi sektorji, če izvzamemo sektor energije. Vrednotenja sektorja IT so s kazalnikom pričakovani PE, ki nam pove razmerje pričakovanega dobička na delnico v primerjavi s tečajem na borzi, v višini 19,4 zelo blizu istemu kazalniku za celoten indeks S&P 500, ki trenutno znaša malenkost pod 19. Samo za primerjavo, ta isti kazalnik je leta 2000 za IT podjetja znašal kar 73. Prav nič čudnega ni, da je prav IT sektor letošnji zmagovalec med vsemi sektorji. V letošnjem drugem kvartalu je ta sektor izkazal najvišjo rast dobička v višini 10,5 odstotka, če izvzamemo rast dobička sektorja energije, ki je neprimerljiv zaradi lanskih izjemno slabih rezultatov. V povprečju so družbe iz indeksa S&P 500 v drugem kvartalu izkazale rast dobička v višini 6,8 odstotka. Pomembni so tudi zelo močni prilivi v delnice omenjenega sektorja, ki so letos znašali skoraj 10 milijard dolarjev. To je v popolnem nasprotju s celotnimi odlivi iz ameriških delniških skladov, ki so samo od konca junija izgubili kar 20 milijard dolarjev.

Pomembnost družb iz tega sektorja se lahko vidi tudi po tem, da trenutno prispevajo kar četrtino dobička od vseh družb iz indeksa S&P 500 in razpolagajo kar z 870 milijardami dolarjev prostih denarnih sredstev oziroma 47 odstotkov vseh, ki jih imajo nefinančna podjetja iz tega indeksa. Pet največjih tehnoloških družb: Apple, Google, Microsoft, Amazon in Facebook, je trenutno vrednih več kot 3000 milijard dolarjev oziroma več, kot znaša BDP Velike Britanije.

Investitorji so skeptični, da bo letos Trumpu uspelo uresničiti napovedano davčno reformo in infrastrukturne projekte, potem ko ni bil uspešen z zdravstveno reformo, tako da raje vlagajo v podjetja, ki izkazujejo najboljše obete za rast prihodkov in dobička.

Avtor: Radivoj Pregelj, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 29, 22. 7. 2017, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Poročilo o poslovanju Triglav vzajemnih skladov, april 2018

Preberite poročilo