Sre 3 Nov 2021

Majhni, a pomembni

Čeprav s prostim očesom nevidni, so polprevodniki za vsakdanje življenje nepogrešljivi. Trenutno so eden od virov nestabilnosti v proizvodnih verigah.

Delo od doma je povzročilo večje povpraševanje po prenosnih računalnikih ter mobilnih telefonih. Te naprave vsebujejo precej čipov, zaradi česar se je povpraševanje po njih precej dvignilo. Čipi so tudi v avtomobilih in v gospodinjskih aparatih. Težava pri polprevodnikih, iz katerih so narejeni čipi, je v tem, da je proizvodnja precej zahtevna, in traja leto ali dve, da lahko proizvajalci povečajo proizvodne kapacitete in s tem zadostijo povečanemu povpraševanju. V vmesnem obdobju lahko pride do pomanjkanja polprevodnikov na trgu. Trenutno morajo kupci na dobave čakati tudi več mesecev, kar bistveno otežuje proizvodne procese v proizvodnih podjetjih, kjer uporabljajo polprevodnike. Samo v avtomobilski industriji se ocenjuje, da naj bi izgube zaradi izpadov proizvodnje, ki so povzročene zaradi pomanjkanja polprevodnikov, v letošnjem letu znašale okoli 210 milijard ameriških dolarjev, kar je prevedeno v evre okoli 180 milijard.

Skoraj dve tretjine polprevodnikov se proizvede na Tajvanu. Otok, ki je sicer pod ameriško zaščito, si lastijo tudi Kitajci. Američani so prepovedali Kitajcem dostop do tehnologije, ki omogoča proizvodnjo bolj zmogljivih čipov. Takšno tehnologijo pa imajo prav na Tajvanu. Kitajci bodo tako morali sami razvijati polprevodnike, kar zna trajati tudi več let, v tem času pa bodo tehnološko zaostajali za ostalim svetom. Trenutno imajo Kitajci proizvodnjo manj zahtevnih čipov, ki se uporabljajo predvsem v avtomobilih in gospodinjskih aparatih. Manj zahtevni čipi so velikosti 22-28 nanometrov, medtem ko se v telefonih ter prenosnih računalnikih uporabljajo večinoma 5-7 nanometrski, razvijajo pa se tudi 3 nanometrski čipi. Manjši kot so čipi, večja je njihova zmogljivost.

Tržne razmere so voda na mlin proizvajalcem polprevodnikov. Tako je največji svetovni proizvajalec polprevodnikov Taiwan Semiconductor objavil spodbudne poslovne rezultate. Samo v tretjem četrtletju so zabeležili 12,5 milijard evrov prihodkov od prodaje, za četrto četrtletje pa napovedujejo, da bodo prihodki dosegli 15,7 milijarde ameriških dolarjev, torej po trenutnem tečaju 13,5 milijarde evrov. Prodaja v letošnjem letu naj bi zrasla za 24 odstotkov, težav z naročili pa nimajo tudi za naslednje leto, saj so proizvodne kapacitete že vnaprej zapolnjene. Zaenkrat še niso dvignili cen svojih izdelkov, vendar pa načrtujejo podražitve v naslednjem letu. Zelo so zaposleni tudi z investicijami v nove kapacitete. V nove tovarne naj bi investirali več kot 100 milijard ameriških dolarjev (86 milijard evrov). Gradijo tudi zunaj Tajvana, in sicer v ZDA in na Japonskem, pri čemer imajo podporo tudi tamkajšnjih vlad, ki si želijo imeti strateško pomembno proizvodnjo na domačih tleh. Delnica je v letošnjem letu pridobila 11,3 odstotka vrednosti, merjeno v domači valuti, in 18,1 odstotka merjeno v evrih. Večino vrednosti so delnice tajvanskega proizvajalca polprevodnikov pridobile v začetku letošnjega leta.

Avtor: Matjaž Dlesk, višji upravljavec investicijskih skladov

Objavljeno v: Dnevnik, rubrika: Borzni komentar, datum: 2. 11. 2021

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS april 2022

Preberite poročilo