Sob 30 Dec 2017

Na prelomu leta v Hongkongu

Leto 2017 si bodo vlagatelji na hongkonški borzi prav gotovo zapomnili kot eno uspešnejših. Indeks delnic kitajskih podjetij, uvrščenih na tamkajšnjo borzo, je namreč pridobil 24,6 odstotka vrednosti, merjeno v lokalni valuti, ter 8,9 odstotka, merjeno v evrih.

Predvsem so lahko zadovoljni vlagatelji v tehnološke velikane, kot je Tencent Holdings. Delnice tega podjetja so letos več kot podvojile vrednost. Solidne donose so ustvarili tudi investitorji v nekatere delnice podjetij iz sektorja potrošnih dobrin. Prav omenjena sektorja, tehnologija ter potrošne dobrine, naj bi v prihodnosti bila gonilna sila kitajskega gospodarstva.

Časi, ko smo Kitajsko poznali zgolj po proizvodnji nizkocenovnih izdelkov, so minili. Proizvodna podjetja se usmerjajo v inovativnejše izdelke z višjo dodano vrednostjo, medtem ko izdelke z nižjo dodano vrednostjo proizvajajo v drugih državah. Na Kitajskem je namreč že težko najti poceni delovno silo. To pa tudi pomeni, da se vse bolj krepi kupna moč potrošnikov, ti postajajo vse izbirčnejši in niso več zadovoljni s poceni izdelki in storitvami. Hkrati ima spletna trgovina čedalje večji delež. Spletni trgovci dosegajo večdesetodstotno letno rast prodaje, pri čemer kupci po spletu naročajo tudi osnovne življenjske potrebščine z dostavo na dom. Pri spletnih nakupih je najštevilnejša mlajša generacija, ki je skoraj v celoti opremljena s pametnimi telefoni. Hitro se razvijajo tudi spletna družbena omrežja. Najuspešnejša med njimi imajo skoraj milijardo uporabnikov.

Seveda se bodo v prihodnosti pojavljali tudi izzivi. Visoka gospodarska rast je bila v minulih letih ustvarjena tudi s čedalje večjim zadolževanjem, medtem ko denar ni bil vedno naložen v donosne projekte. Tako se v bilancah bank, pa tudi zunaj njih, pojavljajo slaba posojila. Za zdaj posamezne primere večinoma rešujejo s pretvorbo dolgov v kapital, vendar bo v prihodnosti verjetno treba najti sistemsko rešitev ter tudi odgovor na vprašanje, kako vzdrževati visoko gospodarsko rast ob manjšem zadolževanju.

Avtor: Matjaž Dlesk, Triglav Skladi

DNEVNIK, 30. 12. 2017, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Pripravljanje terena za normalizacijo monetarne politike

Preberi več