Sob 6 Maj 2017

Rast ekonomske aktivnosti se nadaljuje

Z vidika kapitalskih trgov je letošnje leto še eno v nizu uspešnih, saj se vrednost najpomembnejših svetovnih delniških indeksov še naprej zvišuje. 

Do začetka tega meseca se je vrednost ameriškega delniškega indeksa povečala za 3 odstotke, evropskega za več kot 7 odstotkov in indeksa trgov v razvoju za več kot 10 odstotkov (vse merjeno v evrih). Naklonjenost tveganju (in s tem zvišanje rasti tečajev) se je dodatno okrepila po razpletu francoskih volitev, klub vsemu pa velja vzroke vsesplošne rasti vendarle iskati v optimizmu potrošnikov in gospodarstva, rasti korporativnih dobičkov ter okrepljeni ekonomski aktivnosti. Slednjo opažamo sicer že dalj časa in malodane po vseh najpomembnejših regijah. Najdaljšo dinamiko imajo ZDA, ki so vstopile v osmo leto cikla rasti. Zadnji podatki sicer nakazujejo, da se je dinamika nekoliko umirila, vendar znamenj, da cikel prehaja v zadnjo fazo rasti, še ne vidimo.

Trg dela, ki je že nekaj časa v območju polne zaposlenosti, ostaja čvrst in stabilen, v zadnjem času se precej krepijo tudi plače, kar je voda na mlin napovedi za prihodnjo potrošnjo. Raste še naprej trgovina na drobno, enako industrijska proizvodnja, ki je bila do konca preteklega leta v negativnem območju. Lani je bil sicer zaznan rekordni deficit, vendar postaja izvozni sektor vse bolj dejaven. Z vidika dinamike ponuja še boljšo sliko evrsko območje. Objavljene prve ocene rasti BDP kažejo krepitev v Španiji, Avstriji, Belgiji in Latviji, umiritev v Franciji in Litvi, nemške podatke pa še čakamo. Krepi se trg dela, padajoča brezposelnost postopno zvišuje tudi pritiske na rast plač, ki v nekaterih državah območja na letni ravni znaša že več kot 5 odstotkov. Še naprej se krepi poslovna klima, saj so anketni podatki na rekordnih ravneh in so najvišji v zadnjih šestih letih, zasedenost proizvodnih zmogljivosti pa trendno narašča. Precejšnja znamenja optimizma v zadnjem času kaže tudi japonsko gospodarstvo, kjer so zadnji makroekonomski podatki večinoma zaznamovani s pozitivnimi presenečenji in relativno optimističnim razpoloženjem glede prihodnosti. Premik je opazen tudi pri rasti plač, kot posledica polne zaposlenosti in pomanjkanja ustrezne delovne sile, kar je seveda pomemben dejavnik pri tako želeni potrošnji in posledično inflaciji. Izvoz je s koncem preteklega leta prekinil več kot enoletno upadanje in raste že štiri mesece zapored, na kar sta pozitivno vplivali predvsem depreciacija jena in ponovna rast globalne trgovine.

Avtor: Gašper Dovč, Triglav Skladi

Dnevnik, str. 15, 6. 5. 2017, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Pripravljanje terena za normalizacijo monetarne politike

Preberi več