Pon 10 Apr 2017

Rast plač lahko negativno vpliva na inflacijo v razvitem svetu

Preteklo četrtletje je bilo za delniške vlagatelje prav gotovo uspešno, saj so globalni delniški trgi realizirali petodstotno donosnost (merjeno v evrih, vključujoč dividende). Med osnovnimi naložbenimi razredi se je delniški razred izkazal za najdonosnejšega, na obvezniških trgih pa ni bilo enotnega trenda.

 

Regijsko izkazujejo najvišjo donosnost delniški trgi v razvoju, v evrih povprečno desetodstotno. K donosu so precej prispevale tudi lokalne valute, saj je veliko valut rastočih držav apreciralo v primerjavi z evrom.

Najdonosnejši sektor v četrtletju je bila informacijska tehnologija, delnice so se povprečno podražile za več kot deset odstotkov. Manj ugodno četrtletje je bilo tudi za vlagatelje v delnice energetskega sektorja, katerih vrednost se je povprečno znižala za pet odstotkov. Upad je seveda povezan s ceno nafte, ki kljub dogovoru članic proizvajalk kartela Opec o zmanjšanju proizvodnje zaznava negativni trend.

Državne obveznice območja evra so povprečno izgubile 1,5 odstotka, podjetniške obveznice investicijskega razreda so ostale nespremenjene, bolj tvegane podjetniške obveznice izdajateljev z nižjo boniteto pa so pridobile dober odstotek vrednosti. Eden osrednjih dogodkov četrtletja je bila odločitev ameriške centralne banke, da spet zviša ključno obrestno mero. Tržni udeleženci so sicer prvo letošnjo podražitev denarja pričakovali šele v sredini leta. Dvig in s tem nadaljevanje postopne normalizacije monetarne politike potrjujejo robustno podobo največje svetovne ekonomije. Vlagatelji veliko upanja še vedno usmerjajo tudi v načrtovano ekonomsko politiko predsednika Trumpa, ki naj bi prinesla tudi precej ugodnejše poslovno okolje.

Ocenjujem, da se bo svetovna gospodarska rast nadaljevala v pričakovanih okvirih, pri čemer lahko računamo tudi z morebitnimi pozitivnimi presenečenji. Trendi podjetniškega in potrošniškega optimizma so namreč zelo spodbudni, marsikateri indeksi zaupanja so celo na rekordnih ravneh. Na razvitih trgih se postopno zvišuje tudi inflacija, čeprav je pretežno še vedno posledica rasti cen energentov. Če se bodo pričakovanja o ugodnih trendih na trgu delovne sile uresničila, bo dodatni pospešek k rasti osnovne inflacije pripevala tudi rast plač.

V državah v razvoju še naprej izkazujejo gospodarsko izboljšanje države, ki so precej odvisne od cen surovin, pričakovana stabilizacija cen nafte pa bo okrepila tudi države izvoznice nafte. Vrednotenja so kljub pretekli nadpovprečni rasti v večini teh držav še vedno nizka. Pričakujem, da se bo trend izboljševanja makroekonomskih podatkov še nadaljeval, kratkoročno oviro predstavlja le nekoliko manj ugodna tehnična slika v primerjavi s preostalimi regijami. Na obvezniškem trgu se bo najverjetneje nadaljeval trend večje naklonjenosti tveganju, zato najvišja pričakovanja ostajajo v segmentu obveznic zunaj investicijskega razreda (obveznice »high yield«), med izdajami državnih obveznic pa pri obveznicah perifernih držav.

Graf: Potrošniško zaupanje v ZDA

Vir: Bloomberg

Avtor: Gašper Dovč, Triglav Skladi

Delo, 10. 4. 2017, rubrika: Svetovni trgi

Zapri

Želim izvedeti več

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Poročilo o poslovanju Triglav vzajemnih skladov, maj 2018

Preberite poročilo