Tor 8 Okt 2019

Še vedno brexit

Veliki Britaniji in Evropi nasploh se obeta zelo razburkan konec leta. 

Če je še prejšnji teden Boris Johnson obljubljal, da bo nov predlog za urejen izstop Velike Britanije iz Evropske unije pri evropskih partnerjih uspešno sprejet, je zdaj že bolj ali manj jasno, da ne bo tako. Zaradi izključitve 21 poslancev iz stranke (čeprav je hkrati pogladil odnos s »skoraj koalicijsko« severnoirsko stranko DUP) Johnson trenutno nima večine v parlamentu, hkrati pa je dobil zaušnico britanskega vrhovnega sodišča, ki je razsodilo, da je bilo začasno zaprtje britanskega parlamenta nezakonito, in odredilo takojšnjo vrnitev poslancev v klopi Westminstra. Tako je sodišče potrdilo dejstvo, da je v Veliki Britaniji vlada podrejena parlamentu. Najbolj pa Johnsonu otežuje načrte tako imenovani Bennov zakon, po katerem bo moral, če do 19. oktobra ne bo dogovora z Evropsko unijo, zaprositi Evropejce za ponovno odložitev izstopa Velike Britanije iz Evropske unije.

Seveda bi to pomenilo konec Johnsonove politične kariere in posledično se zloglasni Boris tega otepa z vsemi močmi. Sam bi najraje sklical predčasne volitve še pred novembrom (to bi bile že druge predčasne volitve v tem mandatu), na katerih bi realno pridobil nekaj poslancev in oblikoval večinsko vlado ter imel posledično več manevrskega prostora. Volitve po bodisi neurejenem izstopu bodisi odložitvi brexita pa bi po vsej verjetnosti pomenile poraz za Johnsonovo konservativno stranko. Če bi Nigel Farage z brexitsko stranko agresivno kandidiral po vsej državi, bi lahko izgubil sedež Johnson sam. Je namreč poslanec za okrožje Uxbridge and South Ruislip v Londonu, kjer je na zadnjih volitvah prejel 51 odstotkov glasov, najbližji tekmec pa se je ustavil pri 40 odstotkih. Farageev kandidat bi relativno zlahka pridobil 10 odstotkov glasov in tako izničil Johnsonovo prednost. Če bi Johnson izgubil sedež, bi bil to prvi takšen primer po letu 1906. Hkrati pa se Johnson izogiba zavezništva s Farageem, saj bi to pomenilo, da bi Farage postal vpliven na državni ravni in potencialno hud trn v peti konservativcem v britanskem političnem prostoru. Johnsonove opcije so torej močno omejene. Če volitev ne bo, ima Johnson na voljo dve izbiri: teoretično bi lahko razglasil izredne razmere in tako izničil Bennov zakon (kar je malo verjetno) ali pa cilja na težave znotraj Evropske unije (lahko upa na primer na madžarski veto novemu odlogu brexita, kar pa je spet malo verjeten scenarij). Johnsonov položaj je očitno nezavidljiv in težko predvidljiv. Ta nepredvidljivost se odraža tudi na svetovnih trgih in še zlasti v finančnih inštitucijah. Banke se počasi selijo v Frankfurt in upravljalci v Amsterdam. Novica tega tedna pa je, da bo britanski velikan HSBC odpustil 10.000 delavcev. Bivši predsednik uprave John Flint je že podal odstopno izjavo; vse pa kaže, da si lahko na Otoku kmalu obetamo še kakšen odstop.

Avtor: Erik Scheriani, Triglav skladi

DNEVNIK, 8. 10. 2019, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt