Sob 11 Jun 2016

Svetovna banka nekoliko znižala svoje napovedi

V najnovejši napovedi, objavljeni sredi tedna, je Svetovna banka spet znižala pričakovanja glede letošnje svetovne gospodarske rasti, in sicer z 2,9 odstotka (napoved iz letošnjega januarja) na 2,4 odstotka. Na znižanje napovedi najbolj vpliva (pre)šibka gospodarska aktivnost na razvitih trgih, poleg tega pa tudi nizke cene surovin ter šibka mednarodna trgovina in pretok kapitala. Rast je izrazito nizka v državah izvoznicah surovin, tako v državah v razvoju kot tudi v razvitih gospodarstvih, ki se jim očitno ni uspelo prilagoditi zdaj že dalj časa trajajočemu trendu nizkih cen osnovnih surovin. Zaradi nizke gospodarske rasti še naprej naraščajo nekatera najpomembnejša makroekonomska tveganja – nadaljevanje prehitrega »ohlajanja« najpomembnejših držav v razvoju (Kitajska, Brazilija in Rusija), stagnacija razvitih gospodarstev, zaupanje v finančni sistem, daljše obdobje nizkih cen surovin in energentov, geopolitična tveganja ter skrb o učinkovitosti monetarnih politik pri spodbujanju gospodarske rasti. Napovedi za posamezne regije kažejo precej raznoliko sliko. Med državami v razvoju banka ohranja napovedi za večino držav jugovzhodne Azije, nekoliko je znižala napoved za Kitajsko (na 6,7 odstotka), ohranila pa za Indijo (+7,6 odstotka). Najnižjo rast bodo dosegale države, ki so močno odvisne od cen surovin – Rusija bo še naprej v recesiji (-1,2 odstotka), enako Latinska Amerika kot celota (-1,3 odstotka), kjer se bo poleg venezuelskega (-10,1 odstotka) najbolj skrčilo brazilsko gospodarstvo (-4,0 odstotka). Nizka rast se obeta tudi razvitim državam – države v območju evra naj bi imele 1,6- odstotno rast, kar je enako kot v letu 2015, nekoliko višjo pa ZDA (+1,9 odstotka). Izvoz v ZDA bo zaradi močnega dolarja nekoliko pod pritiskom, enako investicijska dejavnost, predvsem zaradi težav energetskega sektorja, potrošnja pa se krepi zaradi rasti števila zaposlenih in v zadnjem času tudi rasti povprečne urne postavke za delo. Postopno se krepi tudi potrošnja v evrskem območju, kjer nekoliko popušča državno varčevanje, višjo rast pa zavirata prenizko zunanje povpraševanje in širša geopolitična nestanovitnost. Banka ocenjuje, da se bo svetovna rast prihodnje leto nekoliko okrepila ter se do leta 2018 postopno povečala na 3 odstotke. Na prihodnjo srednjeročno in dolgoročno rast pa bodo ob omejenih zmožnostih monetarnih in fiskalnih spodbud najbolj vplivale prepotrebne strukturne reforme.

Avtor: Gašper Dovč, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 32, 11. 6. 2016, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS september 2021

Preberite poročilo