Pon 4 Jan 2021

V pričakovanju rahlega okrevanja donosnosti

Letos lahko računamo predvsem na to, da bo manj (če sploh) »kapitalskih dobičkov« pri obveznicah.

Številke in dogodki leta 2020 so res izjemni, a da ne zaidemo k argumentom za klišejsko trditev o letu za pozabo, bom raje povzel nekdanjega grškega finančnega ministra Varoufakisa, ki je v dogodkih leta 2020 našel nekaj zanimivih odkritij za lastnike obveznic.

Ugotavlja, da so države končno pokazale svojo pravo moč (nad interesnimi skupinami), ko so zapirale gospodarstva, podržavljale podjetja in uvajale policijsko uro. Hkrati so vlade ugotovile, da denar »raste na drevesih« in da ga je dovolj za vse, s čimer se veča veljava moderne monetarne teorije in ene izmed njenih idej, da je državni primanjkljaj presežek zasebnega sektorja. Izkazalo se je, da je solventnost politična odločitev. Tokrat ni bilo »trojke«, ki bi ustavila bilijonske državne pomoči gospodarstvu in gospodinjstvom. Varoufakis na primeru Grčije prikazuje, da smo kljub večjemu dolgu in nižjemu bruto domačemu proizvodu manj v skrbeh za fiskalno zdravje države kot med grško dolžniško krizo.

Brezbrižno tveganje

Gre za novo normalnost ali je v ozadju velika anomalija? Nekaj uvida ponujajo odgovori, ki so jih z anketiranjem 152 poznavalcev obvezniških naložb pridobili pri Invescu. Dve tretjini jih pričakuje, da bodo kreditni pribitki v prihodnjih treh letih zrasli. Malo več kot polovica jih meni, da bodo morebitni padci vrednosti podjetniških obveznic kratkotrajni, približno enako jih je tudi zaskrbljenih zaradi likvidnosti na tem trgu, na katerem po mnenju četrtine zdaj vlada naložbeni balonček. A le osem odstotkov jih pričakuje negativne obrestne mere v ZDA (beri: nadaljnjo rast obveznic) v prihodnjih dveh letih.

Povzamemo lahko, da je ravnanje s kreditnimi tveganji nekoliko brezbrižno, udeleženci pa se tega zavedajo. Likvidnost ni zgledna, a moč in pripravljenost ameriške centralne banke sta zagotovilo, da bodo šibkosti na trgu obveznic plitke in kratkotrajne.

Pogoj(e)no okrevanje

V družbi se zanašamo na pričakovanja o okrevanju gospodarskega cikla, ki bi se v sredini leta lahko povečalo, ko (če) zagotovimo zadostno precepljenost, s katero bi odločneje okreval tudi storitveni segment. O močnejših inflacijskih pritiskih v letu 2021 še ne razmišljamo, ne izključujemo pa kratkotrajne rasti inflacije v mesecih po koncu trenutnega zaprtja gospodarstva, ko bo pomoč gospodinjstvom našla pot do dobrin. V osnovnem scenariju zato pričakujemo rahlo okrevanje krivulje donosnosti, centralne banke pa bodo še naprej omogočale majhne kreditne pribitke. V tem kontekstu priporočamo izpostavljenost višjemu obrestnemu tveganju pri državnih obveznicah periferne Evrope in podjetniških obveznicah zunaj naložbenega razreda. Varnejši segmenti (na primer državne obveznice osrednje Evrope in podjetniške obveznice naložbenega razreda) so nekoliko bolj občutljivi za pričakovan dvig zahtevanih donosnosti čez leto.

Leto 2021 bo zelo verjetno prineslo manj (če sploh) »kapitalskih dobičkov« pri obveznicah, računamo lahko predvsem na tekočo donosnost, pri čemer pa bo treba identificirati tista podjetja in države, ki se jim bo nehalo gledati skozi prste.

Avtor: mag. Gorazd Belavič, CFA, direktor področja analiz

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi