Sob 2 Jun 2018

Vrnitev odpisanih

Vse do konca marca so bila gibanja na kapitalskih trgih za vlagatelje nespodbudna kljub odličnim makroekonomskim in podjetniškim kazalnikom ter razmeroma transparentni prihodnji monetarni politiki največjih svetovnih centralnih bank. 

Krivulje je proti jugu obrnilo politično dogajanje, pri katerem je bil znova v ospredju ameriški predsednik. Ta je prihranke vlagateljev obremenil s korejskimi izzivi ter napovedmi trgovinskih zaostritev. Največji delniški indeksi so tako prvo trimesečje končali nižje od pričakovanj. Še najbolje so jo odnesli čez lužo, kjer so se približali ravnem iz začetka leta, ter v regiji rastočih trgov, kjer so se tečaji v lokalni valuti celo okrepili. Ob upoštevanju valutnih sprememb lahko ugotovimo, da bi bili vlagatelji, ki bi ob novem letu naložili v dobro razpršen globalni indeks, ob začetku aprila izgubili več kot štiri odstotke.

Ob prehodu v april se je samodejno začelo krepiti negativno razpoloženje, ki se praviloma pojavi ob zrenju v rdeče borzne tečajnice. Pogosteje se je omenjalo tudi večje možnosti za začetek recesije. K sreči se borzni tečaji s temi ocenami niso uskladili. Takrat se je namreč začel nezadržen trend rasti, ki je svoj konec doživel šele ob koncu maja. V vmesnem času so se tečaji glavnih indeksov, merjeno v evrih, okrepili za približno desetino.

Ali se bodo delniški tečaji med poletjem premaknili še kaj višje? Ugotovimo lahko, da so razmere za to ugodne, saj so gospodarstva in podjetja še vedno videti robustna, hkrati se v prihodnjih dneh napoveduje razplet dveh večjih žarišč večjega tveganja za vlagatelje –oblikovanje italijanske vlade in novo severnokorejsko premirje. Ob tem se strasti počasi umirjajo tudi na Bližnjem Vzhodu. Na poti uspeha se zdi še največja ovira nepredvidljivost zunanje politike Bele hiše.

Avtor: Rok Bertoncelj, Triglav Skladi

DNEVNIK: 26. 5. 2018 BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Poročilo o poslovanju Triglav vzajemnih skladov, maj 2018

Preberite poročilo