Sob 26 Maj 2018

ZDA ne popuščajo

Člani odbora ameriške centralne banke so jasno namignili, da bodo na junijskem zasedanju znova zvišali ključno obrestno mero, ta se po marčevskem zasedanju giblje med 1,5 in 1,75 odstotka. 

Kot so pokazali zapiski z zasedanja odbora Feda, ameriška centralna banka ne kaže znamenj, da bi obrestno mero v prihodnje zviševali hitreje, čeprav ameriško gospodarstvo dosega visoko rast in je v izjemno dobri kondiciji. Inflacija se je marca zvišala in dosegla želena dva odstotka, vendar še ni jasno, ali je ta raven dolgoročno vzdržna ali pa bo inflacija znova upadla pod to mejo, kjer se je gibala zadnjih nekaj let. Stopnja brezposelnosti se je aprila znižala na 3,9 odstotka, kar je najmanj od leta 2000. Finančno okolje, v katerem centralne banke s svojo izjemno ohlapno politiko pomagajo gospodarstvu in dobički podjetij rastejo in dosegajo nove rekorde, je zelo naklonjeno investiranju v delnice, zato se ne gre čuditi, da delniški indeksi dosegajo nove rekordne vrednosti. Za kakšen krajši predah in pričakovan popravek tečajev na borzah večkrat poskrbi ameriški predsednik Donald Trump s svojimi izjavami oziroma ukrepi, kot so uvedba carin, trgovinska vojna in odnos do samosvoje Severne Koreje, zaradi katerih se povečajo geopolitična tveganja.

V Evropi so za znižanje tečajev delnic poskrbeli slabši podatki o proizvodnji, ki so povečali strah med vlagatelji, da se gospodarska rast upočasnjuje. Tako je indeks Stoxx Europe 600 izgubil največ v zadnjih dveh mesecih, vrednost skupne evropske valute je v primerjavi z ameriškim dolarjem dosegla šestmesečno dno. Kljub vsemu napovedi za kapitalske trge ostajajo optimistične, saj so podkrepljene z dobrimi makroekonomskimi podatki in poslovnimi rezultati podjetij.

Avtor: Mitja Baša, Triglav skladi

DNEVNIK: 26. 5. 2018 BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Najpomembnejši teden v letošnjem letu?

Preberi več